нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато вашият лекар е робот, а здравните ви показатели са просто данни

Снимка: Getty Images

Все още, масовата представа на хората за робот е тромава конструкция с електрически очи и компютърно моделиран глас. В действителност обаче, роботите са нещо много повече от това. Това каза по време на Световния икономически форум в Давос Лейф Йохансон, председател на борда на директорите във фармацевтичната компания AstraZeneca AB.

"Изкуственият интелект и роботиката ще бъдат от съществено значение за скрининг програмите и разширяването на достъпа до здравни грижи", сподели още той. По думите  му секторът на здравеопазването е бавен в усвояването на технологиите и това не е в полза на пациентите.

"Д-р Хаус казваше, че всеки лъже", казвана свой ред Лиза Сандърс, доцент в Йейлското медицинско училище и лекарят, която беше вдъхновението зад сериала "Доктор Хаус". Тя постави под въпрос как технологията ще може да оцени пациентите, когато те са толкова сложни и объркани.

"Най-доброто средство за диагностика, изобретявано някога, е компютърната томография. Когато машините успеят да получат данни директно от тялото на пациента, тогава изкуственият интелект ще може да се конкурира с лекарите".

Три ситуации, в които е важен човешкият фактор

Джоди Халперн, професор по биоетика, представи ситуациите, в които човекът в ролята на лекар е незаменим:

1. Вземане на анамнеза. "Включихме практики, за да разберем кога пациентите разкриват информация и това е, когато усещат съпричастност от лекаря, каза тя. И така можем да стигнем до извода, че ако не получим добра история, няма да получим добро лечение."

2. Доверие за прием на лекарства. 50% от предписаните лекарства не биват приемани от пациентите. Но, ако те имат доверие на своя лекар, вероятността да следват предписаното лечение значително нараства.

3. Помощ на хората да се справят с лошите новини. "Имаме много добри доказателства, че пациентите с лоши диагнози за рак са търсили лечение много по-бързо.", пояснява д-р Халперн.

Застраховките няма да са това, което бяха

"Ако имате умен матрак, той знае всичко за вас", казва още Джоди Халперн. Медицинските данни вече не се записват само от вашия лекар.

"Ако вашата застрахователна компания знае всичко за вашето здраве, вие вече нямате застраховка. Това е краят на социалното общество и имаме огромна нужда от правна защита и закони."

В тази сесия бяха обсъдени още плюсовете и минусите на преминаването към здравна система, която използва повече големи данни и автоматизация.

"Трябва да решим кои са полезните медицински данни в ориентирана към пациента здравна система", каза Лейф Йохансон. "Притесненията, които имаме са, че с тези неща може да бъде злоупотребявано и това ще ни попречи да правим неща, които могат да бъдат много полезни за пациентите", добавя той.

Сложността днес е, че "вече нищо не се контролира - къде спират медицинските данни и започват да се събират данните, от които се интересува Силиконовата долина?", постави на диспут този въпрод д-р Халперн и завърши с многозначителния намек:"Някой от Apple например знае, че тази сутрин аз тръгнах бързо от хотела си".

още от Наука и здраве