Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

От какво зависи здравето на мозъка? Мащабно изследване дава отговора

1318

Снимка: Shutterstock

Поддържането на физическа и психическа активност от хората на средна възраст води до по-малък риск от развитие на деменция десетилетия по-късно, на старини. Това сочи проучване, публикувано в онлайн изданието на Neurology® - медицинското списание на Американската академия по неврология, съобщава EurekAlert.

Под умствена активност, която да бъде тренирана, се има предвид четене, свирене на инструменти, пеене в хор, посещения на концерти, градинарство, ръкоделие или посещение на религиозни служби, продължава изданието. 

"Резултатите показват, че тези дейности на средна възраст могат да играят роля за предотвратяване на деменция в напреднала възраст и за запазване на когнитивното здраве", коментира авторът на изследването д-р Джена Наджар от Университета на Гьотеборг в Швеция. "Вълнуващо е, тъй като това са дейности, които хората могат да включат в живота си доста лесно и без много разходи", казва тя. 

В проучването са участвали 800 шведски жени на средна възраст от 47 години, чието умствено здраве е било проследено в продължение на 44 години. В началото на проучването участниците били запитани за техните умствени и физически дейности. Умствената дейност включвала интелектуални занимания като четене и писане, артистични дейности, като посещението на концерти или пеенето в хор, бродиране, клубните мероприятия и т.н. Участничките получили оценки за всеки вид дейност, като максималната оценка била 10 пункта. В зависимост от резултатите от допитването жените били разделени на две групи - в едната били включени получилите оценки до 2 пункта, а в другата - между 3 и 10 пункта.

По сходен начин била преценена физическата активност. За физическата активност участничките били разделени на две групи - активни и неактивни. Активната група варирала от лека физическа активност като ходене, градинарство, боулинг или колоездене за минимум 4 часа седмично, до редовно интензивно спортуване като бягане или плуване няколко пъти седмично или участие в състезателни спортове. Общо 17% от участничките били в неактивната група и 82% - в активната група.

В рамките на изследването 194 жени били засегнати от деменция. При това 102 участнички била диагностицирани с болестта на Алцхаймер, други 27 - със съдова деменция, а 41 - със смесена деменция.

Оказало се, че за участничките с високо ниво на умствена активност рискът от болестта на Алцхаймер е бил с 46% по-малък, а рискът от слабоумие - с 34% по-нисък. Физическата активност намалила риска от съдова деменция с 52%, а от смесена деменция - с 56%.

още от Наука и здраве
21
Събота
Септември