Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Навиците, които вредят на гърба ни

2281

Около 80% от хората страдат от болки в гърба почти през целия си живот. Според експерти, това не винаги е симптом на сериозно заболяване или нараняване. Често вината имат рисковите фактори, с които човек се сблъсква всекидневно.

Редакторите на AdMe.ru изброява някои от тях както и вредните навици, които придобиваме и с които вредим на гърба си.

1. Професионален фактор

Болката в гърба се среща не само при работници, чиято професия е свързана с тежък физически труд, но и при козметици, маникюристи, архитекти, шофьори, инженери, шивачки и редица други. Това са професии, които са предразположени към изкривяване на гърба поради спецификата на работната поза. Важно е поне веднъж на час да се прави малка почивка и ако е възможно да се прави кратко раздвижване, което ще облекчи напрежението в мускулите на гърба.

2. Домакинската работа

Ежедневните домакински задължения като миене на съдове, приготвяне на вечеря или гладене на дрехи също са безмилостни към гърба. Важно е обкръжаващата среда в дома ни да бъде максимално пригодена към нас. Височината на мивката, масата, дъската за гладене трябва да съответстват на нашата височина, гръбнакът трябва да остане прав по време на домашните задължения и мускулите на гърба - спокойни.

още от Наука и здраве
22
Понеделник
Април