нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лошите чувства наистина разболяват. Ето как

Снимка: Shutterstock

Това, което мислим и чувстваме има пряко влияние върху качеството на живот. Емоциите, които задържаме в себе си могат някой ден внезапно да „скъсат бента“ и да се превърнат в опустошително бедствие за нас самите. Негативните емоции като тревогата, стреса, страха, гнева, ревността, ненавистта могат да бъдат пагубни за нашето здраве.

Ето 10 научни доказателства на какво вреди всяка от тях:

1. Гняв: сърце и черен дроб

Гневът е силна емоция, предизвикана от отчаяние, болка, разочарование или пък заплаха. На чисто физиологично ниво влияе на логическите способности и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследване през 2015 година доказа, че рискът от инфаркт нараства 8,5 пъти два часа след изблик на силен гняв. Гневът също така повишава нивото на цитокините – молекули, които предизвикват възпаленията – което повишава риска от отключване на артрит, диабет и рак.

2. Тревожност: стомах и далак

Хроничната тревожност може да предизвика цял куп здравословно проблеми, но първо се прицелва в далака и стомаха. Безпокойството, зациклянето върху тревожни мисли често води до изявени стомашни оплаквания като гадене, диария и т.н..

3. Тъга: бели дробове

От всички чувства, които изпитваме през живота, тъгата е най-продължителната емоция. Мъката нарушава естествения ритъм на дишане, предизвиква спазми на белите дробове и бронхите. Депресията и меланхолията също така се отразяват зле на кожата и водят до ниско съдържание на кислород в кръвта.

още от Наука и здраве