Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Появи се нова версия за произхода на коронавируса

Снимка: Shutterstock

Коронавирусът SARS-CoV-2 може да е стар вирус, който вероятно не е създаден в лаборатория в Ухан, а се е „събудил“ от комбинация от природни фактори. Това твърди проф. Том Джеферсън, старши сътрудник в Оксфордския център за медицина, цитиран от британското издание The Telegraph.

„Мисля, че вирусът вече беше тук и имам предвид навсякъде. Възможно е да си имаме работа със "спящ" вирус, който се е активирал от условията на околната среда“, обяснява Джеферсън. Той защитава твърдението си, като отбелязва, че нови проучвания установят как преди да се разрази в Китай вирусът е бил наличен в различни части на света. И дава за резултати от скорошни проучвания, които откриха следи от SARS-CoV-2 в отпадъчните води на Барселона през март 2019 г. Проверка на канализационните води на италианските градове Милано и Торино също засече наличието на коронавируса още от декември 2019 г. Освен това в канализацията на бразилския град Флорианополис бяха открити следи от вируса от ноември 2019 г. Като аргумент на своята хипотеза професорът посочи и Фолклендските острови, където в началото на февруари бе регистриран случай на зараза с COVID-19. „Откъде е дошъл?", пита Джеферсън.

Той сравни пандемията на коронавируса с испанската треска от 1918-1920 година. „През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испанска треска, въпреки че те нямат контакт с външния свят“, казва професорът. Според него обяснението е, че причинителите на споменатите заболявания „не идват от никъде и не отиват никъде“.

„Те винаги са тук и понякога нещо ги активира, може би плътността на световното население или условията на околната среда - това е, което трябва да изучаваме“, обобщи Джеферсън.

През май Световната здравна организация изключи възможността произхода на COVID-19 да е извън Китай, но потвърди, че е възможно вирусът да се е разпространявал по целия свят незабелязано. 

още по темата
още от Наука и здраве