Затвори

Ранните симптоми на диабет, които ще ви помогнат да потърсите навреме помощ

диабет

Снимка: Shutterstock

Диабетът е заболяване, което засяга способността на организма ни да произвежда или реагира на инсулин, което води до висока кръвна захар. Първите симптоми могат да бъдат толкова незабележими, че някои хора несъзнателно ги игнорират. Ако не се лекува, диабетът може не само да влоши качеството ни на живот, но и да намали неговата продължителност. Поради това е изключително важно болестта да се диагностицира рано.

Редакторите на Bright Side представят списък с някои от ранните признаци на диабет, които ще ви помогнат да забележите болестта навреме.

1. Повишена жажда и често уриниране

Повишената жажда и честото уриниране са най-честите симптоми на диабет. Когато имате диабет, бъбреците работят постоянно, за да изхвърлят излишната глюкоза и така се обезводнявамемног бързо. Това ни кара и да пием повече.

2. Повишен глад

Прекомерният глад, заедно с повишената жажда и уриниране са трите основни признака на диабета. Недостатъчният синтез на инсулин води до увеличаване на чувството на глад, което не изчезва след хранене. Всъщност, храненето само повишва допълнително кръвната захар.

3. Умора

Друг общ признак на диабет е постоянната умора. Когато имате диабет, се чувствате уморени и сънливи през цялото време по същата причина, поради която се чувствате гладни: клетките ви не могат да превърнат глюкозата в енергия. Дехидратацията, причинена от често уриниране, също допринася за усещането за изтощение.

4. Замъглено виждане

Ако замъгленото виждане не е признак на по-сериозен проблем с очите, това може да е ранен признак на диабет. Диабета дава предпоставка за оток на лещата, което пречи за правилното й функциониране. Тези промени в окото обикновено са обратими, а зрението ви може да се нормализира, когато стабилизирате нивата на кръвната захар. Ако диабетът не бъде лекуван, проблемът може да прогресира и да доведе до слепота.

5. Необяснима загуба на тегло

Тъй като тялото не може да използва глюкозата като източник на енергия, то започва да изгаря мазнините и мускулите. Дехидратацията също допринася за рязка загуба на тегло, тъй като тялото ви използва всички налични течности, за да произвежда урина. Неочакваната загуба на тегло е често срещан ранен признак на диабет тип 1, но може да засегне и хора, страдащи от диабет тип 2.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179