Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сладкото - носи ни настроение или води до депресия?

120

Снимка: Shutterstock

 

Високият прием на сладки храни може да доведе до проблеми в психичното здраве, показват нови изследвания. Високият прием на захар може да доведе до тревожност и депресия.

Любопитно е, че подобна зависимост е установена само при мъжете. При консумиране над 67 гр. захар на ден в рамките на 5 години рискът от развитие на общи психични разстройства като депресия и безпокойство се увеличава с 23%. Средното количество захар, консумирано от мъжете в Обединеното кралство, е 68.4 гр., а в САЩ е дори по-високо.

"Диетите с високо съдържание на захар оказват редица влияния върху здравето ни. Но изследването ни показва, че може да съществува връзка между захарта и разстройствата на настроенията най-вече сред мъжете", обяснява Аника Кнюпел, автор на изследването.

Проучването не установява връзка между приема на захар и разстройствата на настроението при жените и за сега този факт все още няма обяснение. Резултатите идват от анализ на данни от проучване на над 5 хил. мъже и 2 хил. жени. Необходими са още изследвания, които да тестват ефекта на захарта върху депресията.

"Има все повече доказателства за физическите щети, които захарта оказва върху здравето ни. Но в световен план вече се въвеждат по-стриктни политики, относно производството и продажбата на сладки храни и напитки", казва Кнюпел и обяснява: "Беше установено, че сладките храни предизвиква положителни чувства, но в краткосрочен план. Нашето изследване предполага, че високият прием на сладки храни е по-вероятно да има противоположен ефект върху психичното здраве в дългосрочен план."

Източник: PsyBlog

 
още от Наука и здраве
24
Сряда
Април