Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо Швеция и България си "размениха" лятото тази година

103

Снимка: Shutterstock

Какво се случва с лятото тази година? Северна Европа се нажежи от продължителна, невиждана от 1910 година насам гореща вълна, а Швеция, в която обичайните температури през топлите месеци не надвишават приятните 19-23 градуса, чупи непрекъснато температурни рекорди. За сметка на това нормата на шведските температури се настани трайно в България в месеците май, юни и юли.

Защо жегите завладяха Северна Европа това лято?  Необичайно топлото време там тази година може да се обясни с естествени флуктуации в атмосферната система, коментира в предаването "Преди всички" по БНР, Христо Чипилски, докторант по метеорология в Националния център по метеорология в Съединените щати.

В началото на пролетния сезон метереолозите са регистрирали внезапно затопляне в стратосферата над района на Арктика, динамичните последствия от едно такова затопляне, са свързани с изграждане на област от по-високо налягане в Западна и в Северна Европа, обясни той.

Друга причина за трайната гореща вълна в тази част на планетата е пространственото разпределение на океанските води в Атлантическия океан. "Те доведоха до едно специфично изместване на струйното течение в северните ширини и с това допълнително засилиха по-сухия период. Със сигурност въглеродните емисии и активността на хората през последните години са допринесли за елемента на усилване на тези екстремни процеси, но искам да подчертая, че невинаги климатичните промени са обяснение за всичко, което наблюдаваме като текущо развитие“, заяви още ученият.

Заради климатичните промени и човешкия фактор нараства все повече вероятността в бъдеще да ставаме свидетели на големи горски пожари, предупреди специалистът.

още от Наука и здраве
16
Неделя
Декември