Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо съм като изцеден лимон?

Снимка: Guliver / iStock

Всекидневните грешки, които ни изпиват физически и емоционално – не, не става въпрос за банални съвети като „спете задължително поне 8 часа”, или "прекарвайте повече време с близките си в уютна атмосфера".

Покрай общия ред за хармония и бързо енергийно възстановяване има простички неща, които често остават незабележими, но отнемат много сили и енергия.

1. „Утре непременно ще го направя”

Човекът, който е измислил максимата „Не оставяй днешната работа за утре”, прекрасно е знаел за какво говори. Трикът е в това, че когато вършите нещо на момента, влагате много по-малко усилия, отколкото ако решите да го оставите за обозримото бъдеще.

Само от мисълта колко проблеми имате да решавате „после” вече сте подсъзнателно уморени. Съвременната трактовка на класическата максима е „Не отлагай и с час това, което можеш да свършиш сега!.”

2. „Още 5 минути...”

Позната ситуация: сутрин алармата звъни, а вие отлагате и отлагате и отлагате момента на ставане с „още 5 минути”. В крайна сметка, когато решите, че повече не можете да се излежавате, скачате от леглото и започвате в бесен ритъм да се приготвяте.

И често, при такова нервно начало на деня, излизате от къщи вече уморени. Много по-добре и, повярвайте, по-приятно е да станете малко по-рано и да стартирате енергоспестяващ режим: разсънване с чаща кафе, малко гимнастика, достатъчно време за обличане и т.н.

3. „Просто нямах време да закуся”

Да пропуснеш закуската е равно на обида за тялото. Много добре знаете, че става дума за най-важния прием на храна в денонощието.
След нощния сън вашият организъм, а и вашият мозък имат нужда повече от всяко друго време през деня от енергиен заряд. Да не говорим, че липсата на пълноценна закуска е предпоставка за пълнеене.

4. „Бързо хранене? Е, веднъж е простено...”

Всяка порция фаст фууд влияе не само на фигурата, но и на емоционалното състояние, по простатат причина, че съдържа предимно захари и бързи въглехидрати. Да, безусловно, получавате моментален прилив на енергия, но също толкова бързо настъпва и изчерпването и вие отново се чувствате гладни и още по-уморени.

5 „Нямам право на отпускане”

Стремежът винаги да сте на педал не е съвместим с нормалната жизненост. За човека е нормално да изпитва моменти на слабост и умора в течение на деня. Трябва да слушате тялото си и да се научите да подреждате приоритетите си без да се опитвате да успеете във всичко и на всички фронтове. Амбициозното експлоатиране на собствените ви сили по-скоро ще доведе до пълно изтощение.

6. „Главата ми няма нужда от почивка!”

Знаете ли че средностатистическият човек може да променя мнението си по всеки въпрос 14 пъти за три десети от секундата? Как тогава при такова натоварване да не се чувствате като изцеден лимон?! Само от два часа сте в офиса, а вече нямате сили. За да не се случва това, главата има нужда от отдих не само нощем, но и през деня. Знаете израза: „Излизам, да си проветря малко главата!” Това наистина работи. Нашият мозък почива, защото е с нагласата, че ситуацията е под контрол. Планирайте добре деня си и си осигурявайте малко повече свобода и лекота, отколкото смятате, че ви се полага.

Мениджър Нюз

още от Наука и здраве