нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В час ли са учителите с вниманието на разсеяното поколение?

Ако смартфоните вредят на способността ни да се фокусираме, как учителите трябва да променят методите си, за да дадат на децата уменията, от които се нуждаят?

Снимка: Shutterstok

Днешните ученици имат проблем, който не е написан на дъската. Те са така свикнали с постоянните стимули от приложения за смартфони и платформи за стрийминг, че не могат да се концентрират в клас. Поколенията Z (възраст 10-24 години) и Алфа (0-9 години) са родени в свят, в който алгоритмите ги впримчват с кликане, превъртане и плъзгане с яростно темпо. Сега учителите имат проблем: как да приспособят традиционната учебна програма към ученици, отглеждани с технологии и има ли цена компромисът с традиционното образование?

Ранното развитие на мозъка е сложна тема, но през последните няколко години изследователите от целия свят изразяват безпокойство относно въздействието на смартфоните и мултифункционалността на медиите върху концентрацията.  "Ние фундаментално променяме начина, по който децата мислят и как се развиват техните мозъци", казва Д-р Джим Тейлър. "Вниманието на тинейджъра днес се задържа за около 28 секунди", казва Лаура Шад, която преподава на седмокласници (12-14 години) във Филаделфия, Пенсилвания. 

Ефектът на разсейването е най-ясен в традиционните училищни задачи като четене например. Прехвърлянето на текст в смарт устройство не помага, казва Шад като посочва, че проблемът е по-дълбок от предпочитанията за екран пред хартия.

Д-р Тейлър обяснява, че вниманието не е единствено ценност само по себе си, а функционира като врата към по-високи форми на учене - особено в паметта - което от своя страна води до по-дълбоко разбиране. „Без способността да задържат внимание над нещо, децата няма да могат да обработват информация. Те няма да могат да я обединят в памет, което означава, че няма да могат да интерпретират, анализират, синтезират, критикуват и да вземат някакво решение относно информацията", казва той.

още по темата
още от Ново поколение