1100 кукери ще дефилират на 17-ия Маскараден фестивал в Брезник

1100 кукери ще дефилират на 17-ия Маскараден фестивал в Брезник

1100 кукери ще дефилират на 17-ия Маскараден фестивал в Брезник

Сурвакари (кукери) със страховити маски и с тежки пояси от звънци ще дефилират в Радомир и Брезник, където днес ще се проведат общинските фестивали, посветени на най-тачения и ревностно пазен обичай в област Перник – Сурва.

Около 1100 сурвакари ще участват в 17-ия Маскараден фестивал „Сурова Брезник“, който започва в 14 часа. През целия ден ще бъдат отворени изложбените зали в града, като сред експозициите, които могат да се видят е и изложбата „Сурова в Брезнишко”. На всеки кръгъл час за посетителите ще имат възможност да се  потопят в атмосферата на Сурва - такава каквато е била преди повече от 30 години, чрез архивния филм „Сурова в Брезник 1988 г.”.

Общинският сурвакарски празник „Тайнството на Сурва” в Радомир ще започне в 11 часа с изложба на традиционните за района зимни ястия, а в 12 часа е дефилето на сурвакарите. 12 групи от община Радомир и гостуващи групи от Благоевградско и Земенско ще огласят с екота на звънците центъра на града. В рамките на 10 минути те  ще представят характерните за Сурва обичаи и наричания, информира БНР

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ