Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съдът реши - 20 години затвор за Десислава Иванчева!

3677

Състав на специализирания наказателен съд призна за виновна бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева за искан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров и я осъди на 20 години затвор. Такова наказание поиска още вчера и прокуратурата. 

Освен това Иванчева ще трябва да заплати 10 000 глоба и няма да може да заема държавни длъжности.

Иванчева бе осъдена по обвинение за поискан подкуп в размер на 187 хил. евро от бизнесмена Александър Ваклин. Оправдана е обаче по обвиненията за поискани 500 хил.евро рушвет и за получени 56 хил. евро, както гласеше обвинението на прокуратурата. Тя и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани зрелищно миналата година насред кръстовището пред Спортната палата в София, а в багажника на автомобила, с който пътуваха, бяха открити белязани банкноти от подкупа, които разследващите броиха часове наред насред улицата в присъствието на Иванчева и Петрова, закопчани с белезници.  

Заместничката й Биляна Петрова получи 15 г. затвор, а посредникът Петко Дюлгеров - 12 г. за това, че са помагали със срещи и телефонни разговори. И техните присъди са за поискан откуп.

Прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от подсъдимите, налагането на глоби от по 30 000 лева и лишаването им от правото да заемат обществени длъжности.

Произнесените днес присъди могат да се обжалват пред апелативния спецсъд. Прочитането на присъдите днес бе съпроводено с грозни сцени. В съдебната зала бяха поддръжници на Иванчева, които нападнаха тримата прокурори по делото с порой от клетви и ругатни. "Господ да ви убие!" и "Да ви умрат децата!", "Мафия!", изригнаха те след произнасянето на присъдите по адрес на обвинителите.  Наложи се да се намеси охраната и дори да изведе принудително от залата пиарът на Десислава Иванчева, Петър Кърджилов, който е сред организаторите на протестни акции в нейна защита от момента на задържането й.

още по темата
още от Общество
16
Неделя
Юни