нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американската агенция по лекарствата бракува милиони дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Getty Images

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration, FDA) обяви за негодни милиони дози от ковид ваксината на компанията "Джонсън и Джонсън", произведени в завод в Балтимор, заради опасения от замърсяване с други съставки. В същото време FDA одобри за употреба друго количество от милиони дози, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Два източника, запознати със ситуацията, уточняват за Ройтерс, че агенцията е дала одобрение за 10 милиона дози ваксини на компанията. Според в. "Ню Йорк таймс" партидите, определени като негодни, са около 60 милиона дози.

Без да разкрива или потвърждава броя на дозите от препарата, агенцията посочи в прессъобщение, че е одобрила две партиди, други партиди са отхвърлени, а няколко още се обследват.

За момента агенцията не дава разрешение за производство на ваксината на "Джонсън и Джонсън" в завод на "Имърджънт БайоСълушънс". Запознат източник твърди, че одобрените дози ваксини ще бъдат изнесени за други държави. Те са вече поставени във флакони и са готови за употреба.
Притесненията за сигурността на препарата на "Джонсън и Джонсън" забави силно разпращането на еднодозовата ваксина по места. Близо 21 милиона дози, произведени за САЩ, стоят неизползвани, пише БТА. Агенцията за контрол на лекарствата отбелязва, че решението й позволява тези дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън" да се използват в САЩ и в чужбина.

Спирането на работата на завода в Балтимор през април беше предшествано от констатация, че съставки от ваксината на АстраЗенека, също произвеждана по това време в обекта, са замърсили партида от препарата на "Джонсън и Джонсън". Ваксината на АстраЗенека вече не се произвежда в този завод.

Отделно от това, Европейската агенция по лекарствата декларира вчера, че партиди от ваксината на "Джонсън и Джонсън", произведени за Европа по времето, когато беше открито замърсяването, няма да бъдат използвани като предпазна мярка.

още от Общество