Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

БЛС: Първите три дни на болничните да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“

Снимка: Shutterstock

„Не можем да се съгласим, че лекарят, който издава болничния лист, трябва да осъществява контрола върху режима. Работодателят може да получава информация по електронен път от НОИ за издаден болничен, а службите по трудова медицина да контролират дали съответният работник се лекува. БЛС смята, че първите три дни на болничните трябва да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“. Лекарите не са съгласни с временната кризисна мярка отпреди десет години работодателят да поема първите три дни от болничните, която е останала постоянна“. Това мнение изрази пред БНР зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

„Най-много болнични се издават във фирмите с персонал до 9 души и в такива над 500, сочи статистиката. В тези, които са над 500, по понятни причини много повече ще има заболели хора, но какъв работодател ще бъда аз, след като имам 9 човека служители и не знам, че петима от тях са се разболяли? А в същия момент имам договор със служба по трудова медицина, на която една от функциите е да види защо в тая фирма има по-голяма заболеваемост“, коментира Николай Брънзалов.

По думите му, Лекарският съюз подкрепя работодателите за първите три дни болнични. Общопрактикуващите лекари пък смятали, че темата с „фалшивите болнични“ се преекспонира.

„Не приемаме израза „фалшив болничен лист“. Досега поне аз, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него. Еднолично никой – било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е „фалшив“, ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента. Лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му“, допълни Николай Брънзалов.

Заместник-председателят на Лекарския съюз подчерта, че становището на общопрактикуващите лекари се базира на статистика. „Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини – застаряващото население. Най-много болнични се издават не по празниците, а в периода на сезонния грип – през януари и февруари“, уточни той.

 

още по темата
още от Общество