Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Г-жа Хаджиева пръсна 16 млн. лири в "Хародс". Коя е тя, питат се в Лондон

4977

Снимка: Guliver / Getty Images

Лондонските власти проучват случай на жена, която е похарчила общо 16 млн. британски лири, пазарувайки в луксозния търговски център "Хародс" в Лондон през последното десетилетие.

Това е Замира Хаджиева, съпруга на бивш висшестоящ азербайджански банкер, уличен в корупция. Тя ще бъде водеща цел на разследване по нов антикорупционен регламент във Великобритания, предава Би Би Си. 

Г-жа Хаджиева е изгубила правна битка на Острова да запази анонимност, след като медиите в страната настояха, че е редно публиката да знае коя е заможната клиентка, успяла да изкупи "Хародс" за такава сума и всички факти около нея. 

Тя е от Азербайджан. В момента е изправена пред риск да загуби дома си за 15 млн. лири, който е разположен много близо до лондонския магазин, и голф игрище в Бъркшир, ако не успее да обясни на Върховния съд произхода на богатството си. 

По силата на нов регламент във Великобритания 55-годишната жена трябва да представи на Националната агенция за борба с престъпността ясни свидетелства как тя и съпругът й - Джахангир Хаджиев, са могли да си позволят големия си дом в ексклузивния квартал на Лондон Найтсбридж. 

Хаджиев е бивш председател на International Bank в Азербайджан. Той бе осъден на 15 години завтор през 2016 г. за участие в измамна финансова схема, с която изчезват дестки милиони от банката. Съдът го застави също да върне сума в размер на 39 млн. долара. 7 години по-рано компания, базирана на Британските Вирджински острови, плаща 11,5 млн. лири, за да купи големия дом на съпругата му, разположен на няколко минути пеша от "Хародс" в Западен лондон. Настоящата пазарна стойност на жилището е 15 млн. лири. 

Британските власти полагат усилия да преследват чуждестранните лица на територията на страната, за които се подозира, че перат крадени пари чрез британската търговска система. От националната агенция за борба с престъпността подозират, че милиарди лири "мръсни пари" са инвестирани в британския имотен пазар, но е почти невъзможно да бъдат глобени собствениците или да бъдат иззети активите им, заради липса на доказателства. 

още от Общество
25
Вторник
Юни