Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дейвид Атънбъро: "Колапсът на нашите цивилизации е на хоризонта"

Снимка: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

"Колапсът на нашите цивилизации е на хоризонта", заяви известният британски естественик и телевизионен водещ сър Дейвид Атънбъро в реч по време на церемонията по откриването на срещата на върха на COP24 в Катовице, Полша на 03 декември тази година.

Изменението на климата може да доведе до срив на цивилизациите и голяма част от природния свят, предупреди Атънбъро - автор на редица научнопопулярни филми за природата. "Това е най-голямата заплаха за нас от хиляди години", настоя той пред световните лидери.

Срещата на върха на Конференцията на страните е най-висшият орган на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Сър Атънбъро бе поканен като глас на обществеността, който да изрази мислите и тревогитена хората.

"Хората по света са казали, тяхното послание, че времето изтича е ясно. Те искат от вас - лицата, вземащи решения - да действате сега", каза Атънбъро. "Като лидери на света, вие трябва да водите. Продължаването на нашите цивилизации и на естествения свят, от който зависим, е във вашите ръце", заяви той.

"Никое друго същество в света не е имало подобен ефект върху планетата както човешкия род, така че ние трябва да сме наясно с това, което сме направили и да признаем отговорността, която лежи сега в нашите ръце", каза в интервю пред CNN естественикът. Атънбъроу също отправи призив към САЩ да продължат ангажимента си с борбата с изменението на климата. "Моля, присъединете се към останалата част от света", настоя той. "Останалата част от света е обединена, опитвайки се да предприеме действия по този въпрос. Съединените щати са много, много мощен глас, моля, моля, присъединете се към нас", апелира Атънбъро.

Наред със световните лидери, които говореха на церемонията по откриването, на подиума се качи и Арнолд Шварценегер, поканен от австрийския президент Александър Ван дер Белен.

Всеки път, когато говорим за Америка, вие сте прави, когато казвате, че нашето ръководство във Вашингтон изостава малко назад. Но грешите, когато казвате, че Америка е отпаднала от Парижкото споразумение. Защото ако погледнете малко по-далеч отвъд Вашингтон, ще видите... цялата необикновена работа, която се случва на щатско и на градско ниво в Америка, заяви актьорът и бивш губернатор на Калифорния

По-рано през деня генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече форума "най-важното събитие за изменението на климата след подписването на Парижкото споразумение".

"Ние все още не правим достатъчно, нито се движим достатъчно бързо, за да предотвратим необратимите и катастрофални смущения в климата", заяви той. "Това, от което се нуждаем, е повече политическа воля и по-далновидно ръководство", добави той. "Това е предизвикателството, за което ще бъдат отговорни лидерите на това поколение".

Парижкото споразумение, което бе подписано на Конференцията на странита COP21, през 2015 г е глобално споразумение относно изменението на климата, съдържащо план за действие за ограничаване на глобалното затопляне под 1,5° C. Тазгодишната Конференцията за климата COP24 се провежда в сърцето на въгледобивната страна Полша. На COP24 страните трябва да финализират насоките за прилагане на Парижкото споразумение - известно като Работната програма за Парижко споразумение или Парижкия правилник.

Позовавайки се на текущите дискусии около Парижкия правилник, Гутериш заяви: "Ние не можем да си позволим провал в Катовице".

още по темата
още от Лица
11
Сряда
Декември