Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джодж Р. Р. Мартин обяви стипендия за млади фантасти

Снимка: Guliver / Getty images

Позовавайки се на убеждението си, че "в наши дни светът има по-голяма нужда от чудеса от всякога", американският писател Джордж Р. Р. Мартин пое инициативата да създаде ново поколение вдъхновяващи автори, като финансира стипендия за онези, които имат амбиции в създаването на фантастични светове, съобщава The Guardian.

Авторът на популярната поредица "Песен за огън и лед", по която бе създаден фантастичният исторически сериал "Игра на тронове", обяви че ще спонсорира по един амбициозен автор - фантаст, за да даде шанс на младите творци да изградят своя "въображаем пейзаж". Ежегодната стипендия на Мартин ще финансира писатели за шестседмичния курс по писане по програмата Clarion West Writers Workshop в Сиатъл, САЩ. 

Кандидатите няма да бъдат ограничавани от възраст, пол, цвят на кожата или религия. Те ще се избират в анонимен конкурс единствено според техния талант да създават "нови светове и вторични вселени". 

"Творецът на светове, който няма еквивалент, ни пренася далече от познатите ни обозрими полета до светове отвъд хълма, светове, които щом някога посетим, живеят в нашето въображение до края на живота ни. Тези светове придобиват своя собствена реалност", пише авторът на своя уебсайт и обяснява: "Милиони хора никога не са посещавали Рим или Париж, но все пак познават Колизеума и Айфеловата кула. Ривендел, Ширей и Морето на Мория на Толкин са непосредствено разпознаваеми по същия начин за безброй читатели по света."

Мартин дава примери и с автори като покойните Урсула Ле Гуин, Джак Ванс, Тери Пратчет, Робърт Хауърд и Роджър Зелазни. "Оз, Невърленд, Нарния, Страната на чудесата, Зотик, Горменхаст, списъкът продължава и продължава", посочва писателят.

"Спомням си много добре какво е да си писател, който започва да се бори за всяка продажба и да брои всяко пени. Надявам се, че стипендията ще помогне на следващия велик фантаст в дългото пътуване напред. Както самият Толкини написа, всяко пътуване започва с една стъпка", заключва Мартин.

още от Светска хроника