нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Huawei ICT Academy дава на студентите от Техническия университет предимства при професионалната им реализация

Shutterstock

Обученията превръщат млади експерти в обещаващи професионалисти в сферата на бизнеса и администрацията, казват доц. д-р Антония Ташева и гл. ас. д-р Георги Цочев от Технически университет в София. Доц. д-р Антония Ташева е координатор на Huawei ICT Academy към ТУ-София и заместник декан на Факултет „Компютърни системи и технологии“, ресор магистри. Гл. ас. д-р Георги Цочев е сертифициран преподавател в академията

- Разкажете ни за програмата Huawei ICT Academy – кога стартира, какви са целите и обхвата ѝ?

АТ: Активното ни сътрудничество с Huawei Technologies България за създаването на първата българска Huawei ICT академия започна през април миналата година. Със съвместни усилия успяхме да я учредим  в началото на юни с идеята през учебната 2020/2021 година да започнем курсовете. За жалост пандемията не позволи плановете ни да се разгърнат в пълен мащаб.

- Huawei е глобален лидер в доставката на оборудване за ICT инфраструктура. С какво програмата допринесе за въвеждане на новите технологии в обучението, предлагано от Техническия университет?

ГЦ: Като един от най-големите производители на мрежово оборудване, Huawei въведе нов модел на обучение по компютърни мрежи. Вече не се използват само симулатори, а и едни от най-съвременните устройства. С тяхна помощ студентите придобиват нови познания и разширяват своите практически умения, което опредено липсваше в досегашните учебни програми.

- В коя област са учебните програми, които се реализират в университета със съдействието на Huawei?

ГЦ: Осъвременени бяха курсовете по „Мрежова информационна сигурност“ в магистърската програма „Компютърни системи и технологии“ и бакалавърската програма „Информационни технологии в индустрията“. Включени са практически занятия със специализираното Huawei оборудване, инсталирано в „Лаборатория по киберсигурност и превенция“ тъй като темата е от изключително значение в нашето съвремие – достъпността до интернет, все по-голямата свързаност на устройствата и навлизането им във всяка една сфера на нашето ежедневие поражда въпроса до колко всъщност ние и нашите данни сме защитени. Приоритет е обучението на кадри, които да не считат сигурността за даденост, а да се грижат за нейното изграждане и поддържане.

- Какви са възможностите за професионална реализация на студентите, завършили специализираната програма на академията? В кои области могат да се развиват?

АТ: Завършването на специализираната програма на академията дава на студентите практически знания и умения, които са силно ценени от работодателите. Програмата би била полезна не само за мрежови специалисти, а и за всички IT кадри, желаещи да разширят познанията си за изграждане и поддържане на решения за информационна сигурност за малкия и средния бизнес. Търсенето на специалисти в областта на мрежово администриране, защита на информацията, конфигурация на защитни стени (firewalls) и изобщо мрежовата сигурност в страната е огромно. Специалисти с такива познания и в момента се търсят във всички големи компании с оферти, а заплатите  надхвърлят 4000 лв.

- Какво е бъдещето на Huawei ICT Academy? Ще има ли повече класове, повече възможности за партньорство с бизнеса?

АТ: Плановете ни включват разширяване на обема обучаеми и сертифициране на още преподаватели в допълващи тематики. Надяваме се на есен да можем да се върнем в залите на живо, за да могат студентите максимално да се възползват от предоставеното оборудване. Партньорството между университета и бизнеса винаги е било един от основните фактори за поддържането на актуални програми, така че да се осигурят подготвени кадри за нуждите на бизнеса и това ще продължи да се развива. Имаме идея за колаборация в рамките на изграждания от нас Център за върхови постижения.

***

Спасе Илиев, студент 4 курс в Техническия университет, специалност „Информационни технологии в индустрията“, участник в Huawei ICT Academy

- Защо избрахте учебната програма на Huawei ICT Academy и какво получихте като нови знания и умения?

- Имам интереси в областта на мрежовата администрация и информационната сигурност и участието в тази програма ще обогати моя опит в тази сфера. Очаквам с нетърпение лабораторните упражнения с истинското оборудване, за да приложа теорията на практика.

- С какво програмата е различна от другите и има ли практическа полза за професионалната Ви реализация?

- Програмата има много обстойна теоретична подготовка, но и практическа работа. До момента провеждаме само онлайн часове, но въпреки това можехме да работим със симулатори и да подготвяме скриптове за конфигуриране на мрежови устройства, с които да тестваме наученото. Сигурен съм, че ще мога да приложа наученото първо като подобря сигурността на мрежата в къщи, а след като завърша курса сертификатът ще ми даде конкурентно предимство на пазара на труда.

- Партньорството на университетите с компании като Huawei и шансът за започване на работа в тази компания може ли да Ви задържи в България?

- Самият аз живея в Република Северна Македония и считам придобитите знания и умения за изключително нужни както за България, така и за РСМ. Мисля, че в България, избирайки ИТ сферата, имаме отлични възможности за реализация, а благодарение на допълнителните квалификации, това ще допринесе за още по-добро възнаграждение.

- Сигурността на новите технологии е въпрос, свързан с тяхното бъдеще. Кои са главните предизвикателства?

- Виждам как все повече хора купуват и използват умни устройства в дома си, управляват отоплението, осветлението, дори щорите на прозорците си от своя телефон. От една страна това е полезно и удобно, но от друга -евентуален пробив в сигурността на мрежата може да доведе до много неприятности. Важно е да има експерти, които да създават и развиват тези мрежи, като не забравят за тяхната сигурност.

- България може ли да стане европейски център за разработване на ICT и как виждате ролята на партньорството с големи компании като Huawei?

- Доколкото знам България е добра среда за развитие на ИКТ, това е и причината много международни компании да имат офиси тук. Мисля, че точно подобни партньорства с университетите развиват средата. Има огромно поле за работа в сферата на мрежовата интеграция и информационна защита.

"Мениджър Нюз"

още от Общество