Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Индипендънт": В най-бързо топящата се нация в света, Пловдив обръща тенденцията

5639

Снимка: Shutterstock

"В най-бързо топящата се нация в света, където младите хора напускат на тълпи, заминавайки за други кътчета на Европа, и където равнищата на раждаемост спадат изключително, а дори сирийските и афганистанските бежанци, бягащи от война, заобикалят страната, търсейки по-слънчеви и по-изгодни места, България изгуби близо 2 милиона души от 9-милионното си население от края на комунизма в нея преди 30 години. Корупцията хвърля тъмна сянка върху столицата София."

Така започва материал на британското издание Independent, публикуван в сайта му, посветен на Пловдив. "Но в Пловдив, древен град в тракийската централна област на страната, Катя Стайкова предава слънчев оптимизъм, докато се стрелка из града в нейния черен лъскав мерцедес. Активен експерт в областта на връзките с обществеността на 54, тя излъчва атмосфера на способност да се вършат нещата като родена в града пловдивчанка, която го популяризира - Пловдив е една от двете европейски столици на културата през 2019 г.", продължава материалът. 

"Оазис на оптимизъм и късмет в регион, обзет от неволи, Пловдив е благословен с по-топло време от столицата София, както и с прекрасен релеф и хълмове, които привличат млади хора от цяла Европа. Противно на по-голямата част от Балканите, Пловдив вече обърна тенденцията в България  и съседните на нея държави и расте година след година, дори привлича чужденци от далечни страни. Нагласата на града в духа "ние можем", може да бъде за урок на много други умиращи източноевропейски градове", посочва още "Индипендънт".

Материалът е с автор Борзу Дарагахи. 

"За мен беше прекрасна възможност да покажа оптимистичния Пловдив на международния кореспондент на The Independent Борзу Дарагахи /Borzou Daragahi/, както и да го срещна с пловдивчани. Борзу Дарагахи е 3 пъти финалист за наградата "Пулицър". Сърдечно благодаря на Милена Христова, без чиято помощ този позитивен репортаж за Пловдив нямаше да се случи", коментира Катя Стайкова, за която разказва репортажът.

Публикацията може да видите тук.

още по темата
още от Общество
22
Сряда
Май