нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Институт Конфуций отправя покана за съвместно отбелязване на серия културни събития

Институт Конфуций – София (ИКС) е образователен и културен център - самостоятелно звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Създаден е на 9 юни 2006 г. с подкрепата на Съвета за международно разпространение на китайски език (Ханбан) като партньорска организация между Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици. ИКС е първият на Балканите и един от първите в Източна Европа. Дейността му е свързана с разпространението на китайски език и китайска култура. Основната цел е разширяване на интереса и познанията на българите за Китай и неговия език и култура. По такъв начин, вече почти 15 години ИКС дава своя принос за развитието на приятелските отношения между КНР и Република България.

За разширяване дейността на Института и цялостно реализиране на потенциала му, в края на 2013 г. Софийският университет и Съветът за международно разпространение на китайски език взеха решение за съвместно изграждане на нов център на ИКС. За целта Софийският университет предостави нова обособена площ от 2300 кв.м. в учебен корпус на Университета на бул. „Стамболийски“ 82. Сградата беше реновирана и оборудвана като съвременен модерен китайски образователен и културен център с финансовата подкрепа на китайската страна. Новият учебен център беше официално открит на 7 септември 2015 г., а ИКС беше издигнат в статут „Модел Институт Конфуций“. Институтът разполага с 10 просторни аудитории, фонетичен кабинет, огромна библиотека.

Езиковите курсове, които ИКС организира могат да бъдат за начинаещи или за напреднали; за възрастни и за деца; групови и индивидуални. Групите не надвишават 15 души, което е предпоставка за доброто овладяване на материала. От ИКС разполагат със сертифицирани висококвалифицирани китайски и български преподаватели. При организирането на курсове в сложната и нееднозначна епидемиологична обстановка в България в момента, ИКС се ръководи от заповедите на министъра на здравеопазването и осигурява всички необходими мерки за запазване здравето на курсистите и преподавателите.

Освен тези курсове, от Института са изградили мрежа от учебни заведения в цялата страна с преподаване на китайски език. В цялата страна те са над 20 на брой, както в средни училища, така и в четири от най-престижните университети в България.

От няколко години ИКС е оторизиран да провежда международно признатия изпит за владеене на китайски език - HSK. Преминалите успешно изпита ученици и студенти имат право да кандидатстват чрез ИКС за стипендия и обучение в Китай.

 

ИКС провежда различни културни мероприятия и чествания на китайските празници. Оттам уведомяват, че през м. септември ще проведат онлайн серия културни дейности. От ИКС канят всички да се присъединят към честванията по случай най-големите традиционни китайски празници – „Средата на есента“, които ще се проведат на 21 септември от 15 до 16 часа. ИКС отправя покана и за отбелязване на Световния ден на институт Конфуций на 26 септември от 15 до 16 часа, както и за честване на националния празник на КНР на 1 октомври от 15 до 16 часа.

Присъединете се към честванията!

(линкът е за Zoom meeting - ID: 811 0586 6315 Passcode: 844672)

още от Общество