нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кацаров: Засега вечерен час и локдаун не се налагат

Снимка: Кадър от БНТ

Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Днес следобед съм насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителни мерки. Какви са те - нека да кажат експертите, но на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Здравният министър коментира и недоволството на частните езикови и танцови школи и очакваните от тях фалити, ако се стигне до евентуално ново затваряне. Според него ситуацията е изключително сериозна и са необходими усилията на всички хора - и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. "Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките", категоричен е министърът. 

Има приблизително 100 covid-зони, които са сключили договор с НЗОК и всяка от тях може да изписва лекарства. Covid-зоните обаче не заместват системата на здравеопазването, добави Кацаров. 

Относно натискът върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от коронавирус, министърът заяви, че не всички болници приемат болни с COVID-19, но броят им нараства. "Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като COVID-19 не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо", добави здравният министър. 

Според него, капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията. "Постъпването в болница само по себе си не е решение", добави Кацаров и цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал. Ето защо, по думите му, засега единствената възможност да се предпазим от него, е ваксинацията, категоричен е д-р Кацаров. 

Около 1400 лв е клиничната пътека, по която се лекуват болните от COVID-19. Тази цена се определя от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разходите са повече, в други са по-малко. Болниците получават допълнително финансиране всеки месец, допълни министърът. Той смята, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент. 

Кацаров апелира хората да спазват правилата и предприетите мерки. "Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен. В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола", категоричен е той. 

още от Общество