Затвори

Кой е пастор Майкъл Къри?

Снимка: Guliver / Getty Images

В пищната сватба на британския кралски двор с участието на американска булка от смесен, афроамерикански произход, не беше много значително американското присъствие, но имаше такова и то се прояви особено силно в лицето на пастор Майкъл Къри от САЩ. 

Ако е имало неочаквана звезда по време на сватбата в присъствието на кралица Елизабет Втора, то това бе той, също както преди години на сватбата на Кейт и принц Уилям в изненадваща звезда се превърна сестрата на Кейт Пипа Мидълтън, посочват потребители на социалните мрежи.

В тихата и консервативна обстановка на параклис "Сейнт Джордж" пастор Къри произнесе емоционална реч на висок глас, посветена на любовта и на огъня, която накара булката да се засмее и вероятно да се почувства повече у дома си. 

Пастор Къри е от Чикаго, духовен служител от 1978 г. Той говори за любовта, цитирайки Мартин Лутър Кинг-младши. "Има сила в любовта, не я подценявайте!", каза той. 

Речта му е сочена за значително отклонение от традициите на британските сватби.

Къри е първият тъмнокож председателстващ на Епископалната църква в САЩ, която също като Англиканската църква е част от Англиканското съобщество. 

В речта си той говори за проблемите на социалната справедливост от миналото, включително за правата на хомосексуалните хора днес и сексуалните злоупотреби. Отправи исторически препратки, адресирайки словото си до публиката за начало с "Братя и сестри!". 

"Когато любовта е пътят, ще позволим на справедловостта да потече като могъщ поток и праватата ще бъде като безспирно течащ ручей!", каза той, цитирайки Библията. "Когато любовта е пътят, бедността ще стане история! Когато любовта е пътят, Земята ще бъде храм!", посочи пасторът и продължи да говори, свързвайки словото си с афро-американската песен "Down by the Riverside", която е била пята от роби. 

"Трябва да открием силата на любовта, прераждащата сила на любовта. По този начин ще можем да направим от стария, един нов свят. А това може да го стори единствено любовта!", обърна се той към присъстващите на брачната церемония: "Двама влюбени ни събраха всички тук!".

На първия ред седяха кралицата Елизабет Втора и майката на булката, Дория Рагланд, единствения член на семейството на младоженката. Рагланд е потомка на роби от памучните плантации в Южна Джорджия.

Американската Епископална църква е една от двете англикански църкви в света, които позволяват гей браковете в църква - другата е Шотландската епископална църква, информира BBC News. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73929
0.574947
CNY
10
2.43514
4.10654
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19848
0.45486
RUB
100
2.47055
40.4768
USD
1
1.67208
0.598058