Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

КЗК се самосезира за цените на горивата по бензиностанциите

Снимка: Guliver/ Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията започва проверка за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно. Това става ясно от съобщение на сайта на комисията. Проверката обхваща  „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД и „Трейднет Варна“ ЕООД.

Повод за образуване на производството e постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура за несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с около 11%) в същия период. Към сигнала са приложени изготвени от Агенция Митници анализи на пазара на горива в страна за времето от 6 март до 26-27 март, както и за периода 30 март- 5 април, които съдържат данни за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на веригите бензиностанции в страната на Лукойл, Петрол, Шел, Еко, ОМВ, Круиз, Ромпетрол, VM Petrolium и Газпром. Представени са данни и относно средните цени на горивата освобождавани за потребление от данъчните складове.

Според анализа на Агенция Митници, спадът на цената на суровината е започнал около 6 март т.г. и е свързан с разпространението на COVID-19 и ограничителните мерки срещу разпространението му. Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (т.е. около 12 март). На база представените общи усреднени данни, Комисията е съпоставила на седмична база (1-4 седмица на м. март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанции, по видове горива. От съпоставката става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че намаленията са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари, посочват от КЗК.

 

още от Общество