нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МВР очаква бум в смяната на лични документи през 2020 и 2021 г.

Снимка: Мениджър Нюз

МВР предприема мерки, за да се справи без затруднения с преиздаването на личните документи през следващите две години. През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на депутатски въпрос, цитиран от dariknews.bg.

Заради очакваното увеличение на заявления за издаване на лични карти в страната, вътрешното ведомство предприема мерки с цел по-бързото обслужване на гражданите.

„Отпуснати са 80 допълнителни щатни бройки за СДВР, областните дирекции, Дирекция "Български документи за самоличност", считано от 15 ноември 2019 г. за сключване на трудови договори със служители, които да работят като „системни оператори“ за срок от една година - до 14 ноември 2020 г. Те ще бъдат ангажирани с дейностите по издаване на личните документи, а назначаването им ще бъде финансово обезпечено със средства от бюджета на МВР. В помощ на звената „Български документи за самоличност“ могат да се пренасочват служители от други звена“, става ясно от отговора на министър Младенов на депутатски въпрос.

Предвижда се също осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт.

още по темата
още от Общество