Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Напук на света, Италия намалява пенсионната възраст

Снимка: Guliver/ Getty Images

Докато в целия свят възрастта за пенсиониране се вдига, Италия предприема реформа с обратен знак. Президентът Серджо Матарела подписа днес закон за пенсионна рефрома, с която на практика се намалява възрастта за пенсиониране, предаде агенция ANSA.

Според закона, гласуван от парламента в средата на този месец в пенсионната система на Италия се въвежда т.нар. "квота 100". Това означава, че моментът за пенсиониране ще се определя по формулата "възраст плюс трудов стаж" като сборът от двете трябва да е равен на 100. Специално е разписано, че минималната възраст за излизане в пенсия може да бъде 62 години, при досегашни 67. При навършени 62 години по формулата за квота 100 трудовият стаж трябва да е поне 38 години, което означава започване на работа на 24-годишна възраст.

Законът също така предвижда и въвеждане на социални плащания в размер на 780 евро месечно за социално слаби граждани. Не става дума за безусловен или базов доходо, а за допълнителни мерки за социална подкрепа по аналог с много други страни в Европа, пояснява ANSA. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Луиджи ди Майо определи приемането на закона като крачка към изграждането на „държава на всеобщото благоденствие".

още от Общество