Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Откриха връзка между приятелството във Facebook и доброто здраве

Американски изследователи установиха връзка между времето, прекарвано от хората във Facebook, и тяхното здраве и продължителност на живота, съобщава списание PNAS.

Изследването е на специалисти от Калифорнийския институт в Сан Диего и се основава на анализ на 12 млн. профила във Facebook на потребители, родени в периода 1945–1989 година. Данните им са съпоставени със статистически показатели от Калифорнийския департамент по здравеопазване.

Така било установено, че умереното използване на Facebook се асоциира с най-ниското ниво на смъртност, а получените покани за приятелство се корелират с по-ниска смъртност.

Според учените, това свидетелства, че социалните връзки в реалния свят не са единственото и задължително условие за добро физическо и психическо здраве, общуването в мрежата също е достатъчно надежден фактор. Засега обаче учените не бързат да обявят, че Facebook удължава живота, условно казано по простата причина, че е много вероятно да е валидно и обратното обяснение: по-здравите хора имат по-активен социален живот, включително и в интернет.

още от Общество