нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отпадъци по вода у нас ще влизат само през пристанище "Варна-Запад"

Снимка: Getty Images

„Върнахме в Италия част от контейнерите с боклук, които бяха заловени и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение. Сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на пристанище „Варна-запад“ ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне. Разбрали сме се с италианците относно боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Подготвили сме за връщане още няколко партиди, корабите са готови, превозвачите също са информирани, но чакаме указания от Гешев“. Това заяви в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Вече има решение и за сухопътните граници, през които такива товари ще могат да влизат у нас.

„Със Северна Македония се разбрахме да не влизат, от западната граница ще се влиза само през ГКПП „Калотина“, от южната граница ще остане само ГКПП „Кулата“, северната ще са Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин“, каза още екоминистърът.

За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната беше създаден координационен център на МОСВ.

„Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме - едното е Напоителни системи - 3700 километра канали, язовири. Другото е енергетиката - язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката, и разбира се, питейно-битовото водоснабдяване - 52 значими язовира се наблюдават от тук. Язовир „Студена“ се пълни на 50 см, надявам се и и на водопровода от София, който се изгражда, подаваме вода“, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

 

още по темата
още от Общество