Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Почина най-известният физик в света Стивън Хокинг

112

Снимка: Guliver / Getty Images

На 76-годишна възраст си отиде най-ярката звезда на астрофизиката Стивън Хокинг. Британският учен е починал тихо и неочаквано в дома си в Кеймбридж в ранните часове на днешния ден, съобщи семейството му, цитирано от Би Би Си.

Стивън Хокинг остава в историята със своята научна работа за черните дупки и относителността. Той е автор на десетки трудове, книги и статии, сред които и книгата му "Кратка история на времето". 

На 22-годишна възраст професор Хокинг е диагностициран с рядка форма на моторно-невронната болест амиотрофична латерална склероза (АЛС). Тогава лекарите му дават 1-2 години живот. Той обаче не спира да се бори да живее, въпреки че болестта го приковава на инвалиден стол и го лишава от способността да говори, освен чрез гласов синтезатор. Така Хокинг продължава да се труди в областта на космическите изследвания и въпреки че комуникира изключително трудно, постига нови върхове в тях.

Създава и семейство. 

"Дълбоко сме изненадани, че нашият обичан баща почина днес", се казва в изявление на двете му деца Луси и Тим. "Той бе най-великият учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще продължат да живеят много години", споделят още те и го поздравяват "за куража и присъствието му", за "брилянтността и чувството му за хумор", с които е прочут и за това, че е вдъхновил света. 

"Той веднъж каза "Вселената не би била кой знае каква Вселена, ако ги нямаше хората, които човек обича", посочват те. 

Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му е била в северен Лондон, но през Втората световна война се преместват в Оксфорд, защото е бил по-безопасно място за живеене, а после и в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. Хокинг е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, е диагностициран с тежката болест. През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

От 1985 г. използва специалния апарат, за да говори. Компютърът беше инсталиран в инвалидната му количка. Той му позволяваше освен да говори, да пише статии и други текстове, да ползва интернет и имейли. Управлението се извършваше чрез движение на единствения мускул, който Хокинг можеше да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитаха от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес бе изключително труден и бавен. Той бе пресъздаден във филма "Теорията на всичко" за живота на Хокинг, който получи награда "Оскар" за най-добър филм през 2015 г. 

С качеството на труда си в науката и с упоритостта си Стивън Хокинг спечели уважението не само на колегите си и учените по света, но и на милиони хора. Тази сутрин водещите организации за космически изследвания, политици в Европа и по света, известни личности и любители на космическите изследвания отдават почит на делата му. Поклон пред паметта му. 

още от Общество
18
Петък
Януари