нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Работодателите очакват ново увеличение на БВП през 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Ново увеличение на брутния вътрешен продукт до около 127 млрд. лева се очаква през настоящата година, посочиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели, цитирани от БТА.

„Като обединение на работодателските организации имаме с какво да се похвалим. Макар някои да говорят за наближаваща криза, ние, българската икономика, работим стабилно и вървим нагоре. През 2020 г. очакваме ново увеличение на БВП, спред прогнозите на финансовото министерство - близо 127 млрд. лева, това е ръст, който идва от икономиката“, посочи Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, която пое ротационното председателство на АОБР тази година.

„Очакваме тази година БВП на България да е около 130 млрд. лв., работните дни в годината са 260, тоест членовете ни ще произвеждат по половин милиард лева дневно брутен вътрешен продукт. Ние, с трите дни, които плащаме на работниците си, все едно плащаме милиард и половина непроизведен БВП“, отбеляза председателят на БСК Радосвет Радев. Българското трудово законодателство е невероятно остаряло и страната има нужда от изцяло нов Кодекс на труда, допълни той.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели заявиха, че през настоящата година ще се фокусират върху три основни области - подобряване на бизнес климата, ускорено решаване на проблемите с човешките ресурси, както и за цялостна реформа в енергетиката. Приоритетите им за 2020 г. включват общо 31 мерки. Сред тях е и отмяна на временната мярка предприятието да изплаща първите три дни за временна нетрудоспособност и приемане на мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични листове, ЛКК и ТЕЛК решения. Работодателите обаче не са единни относно механизма за преодоляване на проблема с болничните.

По повод предложението на ВМРО на непушачите да се отпускат по два допълнителни дни отпуск годишно, председателят на АИКБ Васил Велев беше категоричен: „За равен труд трябва да се плаща равно възнаграждение. Работният ден е осем часа и никой не е предлагал деветчасов работен ден. Извънредният труд затова се нарича така, защото не е навсякъде и не е всеки ден“. 

 

още по темата
още от Общество