Реките Ганг и Ямуна станаха юридически лица

Индндийската река Ганг и най-големият й приток Ямуна бяха обявени за живи същества със статут на юридически лица, съобщава btv. Двете реки са свещени в Индия и са смятани за божествени от по-голямата част от местното хиндуистко население.

Знаковото решение на Върховния съд в хималайския щат Утаракханд може да помогне за възстановяването на водните басейни, които са силно замърсени. „Положението налага извънредни мерки за запазване и съхраняване на тези реки”, пише в мотивите на съда.

Ганг е най-дългата река в Индия. Тя е свещена река за индуистите и основен участник в немалко религиозни фестивали. В нея се разпръсква и праха на починалите, които се изгарят край бреговете й. Водите ѝ обаче са силно замърсени с отпадни води и индустриални отпадъци като на места замърсяването надхвърля стократно  допустимите стойности. Те е сред петте най-замърсени реки в света.

По време на предизборната си кампания преди три години индийският премиер Нарендра Моди обещава да съживи Ганг и дори назначава специален министър с такъв ресор. Към момента обаче резултатите не са положителни.

Решението за предоставяне на новия статут на реките беше обявено няколко дни след като Нова Зеландия първа предостави сходни права на река, смятана от маорите за техен прародител.

още от Общество