Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Седмокласниците с ново външно оценяване

Снимка: Shutterstock

Седмокласниците вече ще полагат изпити по материали от пети, шести и седми клас, а не както досега по материала само от последната година, съобщава Нова телевизия, цитирайки Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищно и училищно образование“ в МОН.

Националното външно оценяване ще запази двата модула – по Български език и литература (БЕЛ) и по математика.

Промените са заради изцяло новите програми, новите образователни стандарти и учебници, по които ще завърши следващия випуск. В модула по литература ще влязат творбите само от 7 клас, а в този Български език ще влязат задачи от 5, 6 и 7 клас, като се запазва времетраенето от 150 минути. Запазва се и общият броят на задачите, запазва се и преразказът с дидактическа задача, обясни Александър Трингов експерт по БЕЛ от МОН.

По математика задачите с пълно описание се увеличават от 2 на 3, но се намаляват задачите с кратък отговор. Отново учениците ще имат право да използват свитък с формули, обясни Маня Манева, експерт по математика от МОН.

Родителите не трябва да възприемат националното външно оценяване като конспект. Целта е да видим дали децата са усвоили базисни умения и компетентности“, обясни Костадинова.

Досега НВО в седми клас оценките са се вписвали като текуща оценка. От догодина те ще бъдат вписвани в дипломата за завършен седми клас. Оценките ще се взимат като балообразуващ елемент при кандидатстването след седми клас, обясниха експертите на образователното министерство.

Изпитите след 7 клас ще са между 17-20 юни и няма да съвпадат с датите на матурите след 12 клас. 

още от Общество