Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Свидетели по делото за КТБ станаха обвиняеми. Спецсъдът решава днес да останат ли в ареста

Снимка: Shutterstock

Свидетели по делото за източването на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка пред Спецсъда днес, но вече в качеството си на обвиняеми. Те са задържани и обвинени в пране на пари по едно от десетките разследвания, отделени от мегаделото КТБ. Това става ясно от писмо до медиите на адвокатът на банкера Цветан Василев - Константин Симеонов. По обед специализираната прокуратура внесе в съда по делото КТБ искане за задържане на Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров, с повдигнати обвинения за извършени престъпления против финансовата система.

Разследването срещу тях е започнало за укриване на данъци, но впоследствие е трансформирано в дело за пране на пари. 

Според запознати с разследването, в обвинението е записано, че арестуваните са действали по поръчка на организираната престъпна група, отговорна за източването на КТБ, а сумата, за която са обвинени, е 2,5 млн. лв., съобщава БНР.

Специализираният съд трябва да реши днес дали да ги остави за постоянно в ареста. 

Адвокатът Константин Симеонов определя в писмото си  задържането и повдигането на обвинения на тази група като „репресивен начин за незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода“.

  

още от Общество