Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Управителният съвет на БНР се събра извънредно по казуса със Силвия Великова

Снимка: Фейсбук

Управителният съвет на  Българското национално радио е заседавал извънредно "във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова", става ясно от позиция на УС на БНР, изпратена до медиите. Припомняме, че в рамките на няколко часа вчера Силвия Великова бе свалена от ефир, а след това върната след като стана ясно, че никой от колегите й не иска да заеме мястото й като водещ в сутрешния блок на програма "Хоризонт". Предавателите на програмата пък бяха изключени от 06.00 до 11.00 ч. с официално обяснение, че ще се извършва профилактика.

На извънредната среща на Управителния съвет е бил изслушан и.д. директорът на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, който, според публикациите на Великова във Фейсбук я е уведомил, че няма да е водеща, както и че повече няма да отговаря за съдебния ресор, който отразява от години. Има нарушаване на журналистическите стандарти и етичните норми от страна на Великова, гласи едно от заключенията в позиция на ръководството на БНР, оповестена след заседанието. Ето какво гласи тя:

  "УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес."

 

 

още по темата
още от Общество