Затвори

Управляващи политици заплашиха в ефир Виктор Николаев

Недопустим тон и арогантно поведение демонстрираха политици от управляващата коалиция в студиото на Нова телевизия. Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов един след друг отправиха заплахи към водещия Виктор Николаев.

Скандалната линия на поведение зададе Антон Тодоров, който на въпрос на Николаев дали изборът на изтребителите "Грипен" е продукт на "шайка, която иска да вземе поръчка за 1,5 млрд. лв., отговори: "Румен Радев е писал опорни точки за "Грипен", а после ги избира. Едно плюс едно е две, а не 9 нали?! А вие защо използвате такава силна дума като "шайка" ? Тя, и колежката ви, (бел. ред. - Анна Цолова) беше тръгнала в една посока и вече виждам, че липсва столчето ѝ".

Антон Тодоров бе поканен в студиото на Нова като член на временната комисия в парламента, която трябва да реши кои изтребители трябва да се закупят за армията ни. Вчера, от трибуната на парламента той отправи силен намек по повод явните предпочитания на президента Радев към изтребителите "Грипен" с ехидния коментар:  " И какво мислите, че е получил в замяна Радев? Потупване по рамото, разбира се! Това е получил, потупване по рамото. А не 5 милиона!"

Тодоров не се задоволи само с размахване на пръст на водещия и на следващ негов въпрос, директно го отряза "А, не, за такива въпроси, направо уволнявам!"

Десетина минути по-късно в  студиото влезе и вицепремиерът Симеонов, който продължи тона, зададен от Антон Тодоров. Симеонов коментира темата със скандала за роднински назначения в Хасково и обясни: "Когато съм говорил за калинки, не съм го правил само относно ГЕРБ. Повече от 20 години се правят такива политически назначения. Опитите за използване на властта като място за пансион на политически калинки за съжаление не са прекратени. Тези назначения са практика и когато се сменя властта започват и чистките. Трябва обаче да си дадем сметка, че кадри се създават трудно". Тогава Виктор Николаев попита дали думите му се отнасян и за най-близките му партньори - Волен Сидеров и Красимир Каракачанов.

"Не се опитвайте да клатите държавата. Визирам абсолютно всички, в по-голяма конкретика няма да влизам", отговори Симеонов.  "Аз клатя държавата или вие? Значи, за да не я разклатите, ще си мълчите, ако знаете нещо?", запита водещият. На което Симеонов предпочете да отвърне със заплаха. "Няма значение кой чичо е, наши или ваши. Нека не влизаме в жълтини, това не е дневният ред на обществото. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие например също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам", каза вицепремиерът.

"Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за Вас утре и да го обявя например, същото е", добави той вицепремиерът.

Поведението и на двамата предизвика силно възмущение в социалните мрежи и принуди ГЕРБ да излезе с официална позиция, в която се разграничи от поведението на депутата си Антон Тодоров.

"ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме: Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение", се казва в позицията на партията.

Нова Броудкастинг Груп също излезе с официална позиция в която категорично обяви, че застава зад Виктор Николаев. "NOVA приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми.", се казва в декларацията на телевизията.

Асоциацията на европейските журналисти в България пък призова за медиен бойкот на управляващи, които заплашват журналисти, а партия ГЕРБ да оттегли политическото си доверие от Антон Тодоров. "Ако това не бъде направено, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“, коментират от асоциацията.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241