нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защитни маски и мерене на температура за всеки, който влиза в болница или учреждение

Снимка: Shutterstock

Гражданите да подходят с отговорност и да носят защитни маски при посещения в болници и държавни учреждения, призова председателят на Националния оперативен кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

„Всеки, който влиза в държавна институция или лечебно заведение, ще се счита за потенциално заразен с коронавирус. Всеки посетител в такива учреждения ще се проверява от медицински персонал, като ще му се мери температурата с безконтактен термометър. При липса на болестни симптоми и температура, тези лица ще се допускат в сградата, като те ще трябва да носят предпазни маски“. Това заяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

Същите са мерките и в болничните заведения. В приемните кабинети и спешните отделения персоналът носи маски и ръкавици. Служителите на гишетата, обслужващи граждани, също трябва да са със защитни маски, а чакащите – да стоят на разстояние най-малко един метър един от друг. 

„Досега мерките бяха на база на грипната епидемия. Оттук нататък трябва да се коментира какви са мерките при коронавирус. Те ще бъдат диференцирани като мерки в огнищата на зараза и мерки в областни центрове, където не е диагностициран случай с коронавирус. На този етап няма основание да се предлагат общонационални мерки. Никога не сме препоръчвали да спрат работа държавните институции. Единствената препоръка е за местата, където има възможност работата да се извършва по електронен път, да се прави дистанционно“, добави Мутафчийски.

Той за пореден път призова гражданите да действат съвестно и, ако имат симптоми на заболяване, да се опитват да предпазват околните.

 

още по темата
още от COVID-19