нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо цената на водата се вдига най-много в София и Разград?

Снимка: Shutterstock

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград. В Бургас, Видин, Ямбол, Сливен ще има по-съществено намаление на действащите цени.

"И цените, и качеството на услугите са функция от изпълнението на бизнес плановете на ВиК операторите и след преглед на резултатите от работата по тях през последните 3 години се отразява в изменението на цените за следващата година. Там, където има по-съществено намаление на цените, това означава, че операторите не са си изпълнили инвестициите и изискванията по плановете. В районите, където операторите на ВиК са изпълнили задълженията, там цената се повишава. Това не означава непременно, че качеството на услугата не е подобрено в тези области, защото има области, където операторите са си изпълнили инвестициите, но там няма подобрение. Тоест тези инвестиции или не са били достатъчни, или не са били вложени, където трябва", коментира в ефира на БНТ д-р Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР.

По думите му, липсва обществен консенсус как да се развива ВиК секторът. "Специалистите недоволстват от ниските доходи и не са доволни, когато цената се повишава, искат по-висок процент, от друга страна потребителите не искат те да се вдигат, защото качеството на услугата не е добро. Сега стигаме до обратния казус, при който цените се намаляват на някои места поради неизпълнение на изискванията, и отново имаме недоволство. От една страна ни плашат и операторите, и синдикатите с водни кризи, с фалити, включително заплашват да дават Комисията на разследване на прокурор, защото изпълнява законовите изисквани От друга страна потребителите пак са недоволни - там, където условията са изпълнени, ни се казва, че цената не трябва да се вдига, защото сме в условия на пандемична криза", казва Ивайло Касчиев.

"Вижда се, че качеството на услугата не се подобрява, ние сме с най-високо ниво на загуби в ЕС. Повечето от тези ВиК дружества са държавни оператори и е необходимо нещо в тяхната организация, работа и контрол да бъде променено. До момента в сектора има малко шизофренична ситуация - държавата го управлява този сектор с две ръце. Едната ръка е независимият регулатор, който работи с рестриктивно законодателство, това е лошата ръка, нея всички я хулят. Другата ръка - ръката на стопанина на дружествата, на активите - тя е доста по-добра, тя е над нещата, там много, много не се вълнуваме какви резултати отчитат. Тези две ръце в момента работят без синхрон. Време е държавата да си влезе в ролята на стопанин на тези оператори - това са институциите, които са собственик на дружествата и на ВиК активите", очерта ситуацията експертът.

За водния холдинг той отбеляза, че е бил създаден изключително изненадващо в началото на тази година. "Той е създаден с едно решение на Министерски съвет. В момента само 9 от всички 28 държавни дружества са прехвърлени в него", добави той. 

още от Общество