44-тото Народно събрание е заседавало 485 пъти

44-тото Народно събрание е заседавало 485 пъти

44-тото Народно събрание е заседавало 485 пъти

485 пленарни заседания – точно толкова е успяло да проведе 44-тото Народно събрание на Република България, чийто мандат е към края си.

Изчисления на bTV сочат, че най-малко присъствия в залата на парламента е записал Делян Пеевски. Той има едва една регистрация и общо 479 отсъствия, като всяко от тях е било извинено с изключение на едно. Така той е получавал пълното си възнаграждение като народен представител.

Голям брой отсъствия имат още Елена Пешева от „Воля“, Весела Лечева от БСП и Георги Марков от ГЕРБ, които не са се явили на заседанията на Народното събрание съответно 346, 334 и 305 пъти. Най-редовен от депутатите е бил Георги Александров от Обединени патриоти – той няма нито едно отсъствие, но е взел думата от парламентарната трибуна само веднъж.

Премиерът Бойко Борисов е бил поканен 15 пъти за изслушвания, но се е явил само на три от тях. Зададени са му 43 въпроса, отговорил е на 12.

Всички 240 депутати са били заедно само веднъж – преди четири години, когато се събраха да положат клетва. Техните командировки в периода 19 април 2017 г. – 31 януари 2021 г. на територията на България са стрували 5 085 687 лева.

От парламента си тръгнаха и знакови лица като Цветан Цветанов. След кратко отсъствие от политиката бившият втори в ГЕРБ заформи нов политически проект – „Републиканци за България“, с който предстои да се яви на парламентарните избори на 4 април. Към днешна дата депутатите, напуснали групите си, са 19.

Изпадна и цял коалиционен партньор след разногласията на Волен Сидеров с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

44-тото Народно събрание остава като първото и засега единствено в историята, чийто мандат започва в една сграда и приключва в друга.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ