Българите не искат предсрочни избори, а само Валери Симеонов да си ходи

Българите не искат предсрочни избори, а само Валери Симеонов да си ходи

Българите не искат предсрочни избори, а само Валери Симеонов да си ходи

Електоратът не иска нови избори към момента, но смята, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да се оттегли. Това показва независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл”, проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна.

Мнозинство от 56% са против оставка на правителството, 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят. В същото време 81% смятат, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка заради изказването си за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Сондажът е започнал преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина, уточняват социолозите.

64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят.

Изследването показва, че в подкрепа на Валери Симеонов се обявяват основно привържениците на „Обединените патриоти”, където близо 60% са против оставката, а близо 40% са „за“. Обратна е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за“  оставка и около 40% - „против“. От "Галъп" специално уточняват, че в този въпрос,  се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката.

Повечето обществени групи са „против“ оставката на правителството. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ