Абас иска от ЕС да признае държавата Палестина

Абас иска от ЕС да признае държавата Палестина

Абас иска от ЕС да признае държавата Палестина

Палестинският президент Махмуд Абас ще поиска от ЕС да признае държавата Палестина по време на посещението си днес в Брюксел, съобщи вътрешният министър Риад ал Малки.

Абас „очаква външните министри от ЕС да признаят колективно държавата Палестина“ в отговор на решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, заяви Ал Малки пред Франс прес.

Президентът на палестинското управление трябва да се срещне в днес на работна закуска с шефката на европейската дипломация Федерика Могерини и 28-те външни министри по време на редовната им месечна среща..

"Ако европейците искат да играят роля (в мирния процес), те трябва да третират справедливо двете страни и това трябва да започне с признаването на държавата Палестина“, настоя дипломатът.

Той подчерта, че Махмуд Абас остава ангажиран с мирния процес в Близкия Изток. Миналата седмица палестинският президент заяви, че е настъпил края на мирното споразумение от Осло и предизвика опасенията на част от страните в ЕС.

Трябва да кажем на европейците, че не искаме да се оттеглим от мирния процес. Но изключителното участие на американската администрация като единствен медиатор в този процес приключи, поясни Ал Малки.

Визитата му в Брюксел съвпада с турнето под високо напрежение на американския вицепрезидент Майк Пенс в Близкия Изток (Египет, Йордания и Израел), бойкотирано от палестинските власти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ