Амон победи Валс на първичните избори на левицата във Франция

Амон победи Валс на първичните избори на левицата във Франция

Амон победи Валс на първичните избори на левицата във Франция

Беноа Амон спечели балотажа на първичните избори за кандидата за президент на Франция.

Той победи бившия премиер Манюел Валс с 58% от гласовете срещу 41% за Валс. Амон увеличи разликата пред Валс от първия тур и благодарение на по-високата активност на балотажа.

Победата е раванш за бившия министър на образованието, който напусна правителството на Валс през август 2014 г., отбелязва „Монд“.  

Амон е представител на лявото крило в партията и критикуваше десния уклон на президента. 

Той предложи универсален минимален доход за всички французи от около 750 евро месечно на човек, без оглед на благосъстоянието им. Обявява се за нов модел за развитие и производство, вдъхновен отчасти и от Бърни Сандърс. Той е за тотално премахване на дизела във Франция до 2025 г. и пълен отказ от ядрената енергия до 2035 г. Иска бежанците от страни във война да получават хуманитарна виза. Подкрепя и легализацията на марихуаната.

Победеният Валс сухо му пожела късмет.

Според социологическо проучване кандидат на социалистите не би се класирал за втория тур на президентските избори през април. Допитването, направено на 26 и 27 януари, сочи, че десният кандидат Франсоа Фийон и Еманюел Макрон биха получили на първия тур почти равни резултати – 22 и 21%. Начело е крайно дясната Марин льо Пен с 25%. Амон събира 15%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ