Анастас Герджиков: Постигнахме най-основаната си цел - да има балотаж

Анастас Герджиков: Постигнахме най-основаната си цел - да има балотаж

Анастас Герджиков: Постигнахме най-основаната си цел - да има балотаж

Успяхме да постигнем целите, които обявихме преди 40 дни. Това заяви кандидатът за държавен глава Анастас Герджиков в пръв коментар след края на изборния ден.

„Тогава всички агенции казваха, че двойката Радев и Йотова ще спечели на първи тур. Нищо такова не се случва, с което постигнахме най-основаната си цел – да има балотаж“, коментира той.

„Втората ни цел беше да съкратим онази голяма разлика, с която влязохме в надпреварата. Прогнозите за Радев и Йотова бяха за 53%, а за нас 23% - разлика от 30%. Ние положихме големи усилия през този месец да намалим този процент. Сега чуваме, че разликата е много по-малка и съм сигурен, че през следващата седмица ще наваксаме и нея“, добави Герджиков.

По думите му много от партиите, чиито кандидати са отпаднали от президентската надпревара, ще се обърнат към него и Невяна Митева.

„Разликата щеше да е и по-малка, ако господин Радев не беше отклонявал през цялото време дебата. Дебат трябваше да има. Надявам се, че ще изпълни обещанието си да го проведем сега, между двата тура“, каза още той.

Според Герджиков т. нар партии на промяната поддържат сравнително еднакъв брой гласове за трети поредни избори, като той се променя с малко.

„И пет пъти да направим избори резултатът ще е същият, няма да стане по-лесно съставянето на правителство. По тази причина лидерите на политическите сили още утре да положат всички усилия, за да се състави редовно правителство“, коментира той.

Според него всички партии ще кажат, че са победители – някои защото са първи, а други, защото са спечелили повече гласове от очакваното. „Трети ще кажат, че са победители, защото са успели да прескочат 4-процентната бариера. В очите на българските граждани победители ще бъдат тези, които успеят да съставят правителство“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ