Анкара ще отмени двустранното споразумение за реадмисия с Гърция

Анкара ще отмени двустранното споразумение за реадмисия с Гърция

Анкара ще отмени двустранното споразумение за реадмисия с Гърция

Анкара смята да отмени двустранното споразумение за реадмисия с Гърция, съобщава турската телевизия ТРТ, която се позовава на изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Анкара ще направи нужните стъпки, включително отменяне на двустранно споразумение за реадмисия с Гърция", обяви Чавушоглу по повод решението на гръцкия върховен съд, Гърция да не екстрадира турските военни, избягали след опита за преврат. Часове след неуспешния опит за преврат в Турця военните пристигнаха с хеликоптер в Александруполис с искане за убежище.

Върховният касационен съд на Гърция постанови вчера осемте турски военни да не бъдат екстрадирани обратно в родината им, подчертавайки липсата на гаранции за справедлив процес. Един от аргументите на защитата беше, че те не са били въоръжени, за да участват в покушение срещу турския президент, а и не са били в района, където той се е намирал. Това решение допълнително напрегна отношенията между Гърция и Турция, посочва агенцията.

От изказването на Чавушоглу става ясно още, че Турция иска Гърция отново да съди избягалите войници. „Това е политическо решение, Гърция защитава и приютява превратаджиите”, допълни той.

Турция е предала на Гърция всички улики и доказателства за вината на избягалите военни, но въпреки това те не са били екстрадирани. „По този начин Гърция застава на страната на пучистите”, коментира външният министър.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ