Арестуваха служител на американското консулство в Турция

Арестуваха служител на американското консулство в Турция

Арестуваха служител на американското консулство в Турция

Арестуваха служител на американското консулство в Истанбул, Турция, по обвинение във връзки с движението на Фетхуллах Гюлен, в шпионаж и опити за нанасяне на щети на конституционния ред на турското правителство, съобщава Reuters.

Американското посолство в Анкара заяви, че е дълбоко разтревожено от ареста на турския гражданин, който е нает на служба в косулството и отхвърли обвиненията като "напълно безсмислени". "Без основания, анонимни твърдения срещу нашите служители подкопават и девалвират дългогодишното партньорство между САЩ и Турция", се казва в изявление на посолството.

Напрежението между двете страни в последно време ескалира, след американската военна подкрепа за кюрдските бойци в Сирия. Те са считани от Анкара за клон на забранената ПКК, която  от 3 десетилетия води бунтове в Югоизточна Турция.

Турция също така неколкократно настоява САЩ да екстрадира духовния служител Фетхуллах Гюлен, който е считан за организатор на неуспешния опит за преврат миналата година, при който бяха убити над 240 души.

Напрежението между Турция и САЩ се задълбочи допълнително миналия месец от обвинителния акт от американския съд към бившия министър на икономиката на Турция, Зафер Каглаян и бившия шеф на държавната турска банка за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран, заради незаконно прехвърляне на стотици милиони долари чрез американската финансова система в полза на Техеран.

Турция заяви, че бившият министър на икономиката е действал в рамките на международното право.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ