Аврамова нареди геодезическо заснемане на строежа на плаж Алепу

Аврамова нареди геодезическо заснемане на строежа на плаж Алепу

Аврамова нареди геодезическо заснемане на строежа на плаж Алепу

И регионалното министерство ще извърши проверка на строежа на плаж Алепу. Това стана ясно от думите на министър Петя Аврамова, която съобщи в парламента, че е МРРБ е възложило на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да направи геодезическо заснемане на строежа. 

"Разпоредих назабавно геодезическо заснемане на строежа на плаж Алепу. Незабавно е разпореден и доклад". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

Към момента прокуратурата протестира издаденото на 10 септември 2018 г. разрешение за строеж на „Алепу вилидж” от главния архитект на община Созопол след доклад на началника на ДНСК. Оказа се, че има две разрешения за строеж - първото за „укрепване на свлачище” в местността Алепу и още второто - за строеж за курортен комплекс „Алепу вилидж”, в което фигурират първи етап - „укрепване на свлачище", и втори етап - „курортен комплекс" – подземна и надземна част, а обектът е определен като строеж първа категория. Освен това, през октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. 

По казуса вчера в парламента беше привикан и изслушан екоминистърът Емил Димитров. Той заяви, че няма да спре проекта. От думите му стана ясно, че МОСВ не е било търсено при оформянето на документацията на спорния проект. И добави, че каквото становище е трябвало да даде екоинспекцията, тя го е дала. Сега се чака прокуратурата да се произнесе по казуса.

"Съгласно записките по плановете имотът се намира по средата на два имота, собственост на "Алепу Вилидж". Сградата е обозначена като такава с нестопанска цел. Собствениците са променили предназначението на сградата в такава за ваканционно селище. В района на поземлените имоти е регистрирано активно свлачище, което изисква укрепителни действия. Има пропуски и нарушения при строителните нива на сградата. Дадени са предписания, издаденото разрешение за стоеж да се допълни", каза още министър Аврамова. 

По думите й, строежът е на два етапа: първи - укрепване на свлачище, и втори етап - курортен комплекс. Тя посочи, че има издадена заповед от РДНСК-Бургас за спиране на строителството само на втория етап - за курортния комплекс, а противосвлачищното съоръжение следва да бъде реализирано в срока на действие на разрешението за строеж. Аврамова информира, че първият етап на строежа е въведен в експлоатация с разрешение за ползване от 13 февруари 2020 г. По втория етап строително-монтажни работи не са започнати. На строежа няма техника и същият е ограден. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ