Австрия поставя темата за миграцията в центъра на своето европредседателство

Австрия поставя темата за миграцията в центъра на своето европредседателство

Австрия поставя темата за миграцията в центъра на своето европредседателство

Австрия планира да използва своето ротационно председателство на Европейския съюз през втората половина на 2018 г., за да отклони вниманието на блока от схема за преселване на бежанци и да постави на дневен ред предотвратяването на бъдещи вълни от мигранти, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от „Ройтерс“.

Австрия, която ще приеме председателството на ЕС от България през юни, е единствената западноевропейска страна с крайнодясна партия в правителството, като повечето анализатори приписват успеха на „Австрийската Партия на свободата“( FPÖ), именно на имигрантската криза, която разтърси Европа през последните няколко години.

ЕС продължава да бъде дълбоко разединен по темата за миграцията, като някои от източните страни членки, сред които Полша и Унгария, отказват да приемат разселени от Гърция и Италия бежанци по приетата от Съюза схема.  

„Целта ни е много ясна - в Европа, не само че не трябва да се спори за преразпределението на бежанци, но и най-сетне внимание трябва започне да се отделя върху гарантирането на сигурността на външните граници“, заяви Курц по време на пресконференция, на която бяха представени приоритетите австрийското председателство на ЕС

Австрия, която доскоро призоваваше източноевропейците да поемат своята част от бремето, промени изцяло своя подход към квотите за преразпределение след идването на власт на Курц.

Австрийският канцлер каза, че няма смисъл да се коментира настоящата система от квоти, защото източноевропейските така или иначе отказват да я приемат. Той изрази подкрепата си за система, при която спасените от Средиземно море мигранти ще бъдат връщани в Африка, вместо на бреговете на Европа, и обеща да спре напълно потока от нелегални имигранти.

„Защитата на нашите граници не е достатъчна за да разреши проблема с миграцията, но най-важният въпрос в  какво се случва с хората, след спасяването им - ще бъдат ли доведени в Централна Европа или ще бъдат върнати в родните им страни, или други безопасни райони, където да получат нужната помощ.“, попита Курц.

Когато бе запитан какво решение на проблема би предложил, Курц отговори, че увеличаването на пълномощията на европейската гранична агенция Frontex е един от възможните варианти, но и че има други, които ще бъдат дискутирани по време на преговорите с лидерите на ЕС, включително и на срещата на върха по въпросите за миграцията и сигурността на 20 септември.

Сред другите приоритети за европейското председателство на Австрия, Курц отличи стимулирането на конкурентоспособността на Европа и присъединяването на държавите от Западните Балкани, главно Сърбия и Черна Гора, към ЕС. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ