Байдън към руснаците: Не сте ни врагове

Байдън към руснаците: Не сте ни врагове

Байдън към руснаците: Не сте ни врагове

Американският президент Джо Байдън се обърна към руските граждани вчера следобед, за да им каже, че не са врагове на Щатите. Това се случи по време на брифинг, в който наблегна на последиците от евентуална инвазия на Русия в Украйна въпреки частичното изтегляне на войски от украинската граница, предприето от Москва.

„Към гражданите на Русия – вие не сте наш враг. И аз не вярвам, че искате кървава, разрушителна война срещу Украйна – страна и народ, с които споделяте толкова дълбоки връзки на семейството, историята и културата“, каза държавният глава, който напомни, че все още не изключва възможността за нападение.

„Ако Русия нападне Украйна, това ще бъде посрещнато с огромно международно осъждане. Светът няма да забрави, че Русия избра ненужната смърт и унищожение“, каза Байдън. По думите му този ход ще бъде „самонанесена рана“.

Той каза още, че Съединените щати, НАТО и Украйна не представляват заплахи за Русия. Отхвърли и страната му или Алиансът да имат разположени ракета на територията на украинската държава.

Вчера Байдън разговаря по телефона с френския си колега Еманюел Макрон, с който потвърдиха своята решителност за дипломатическо разрешаване на конфликта, но и готовността за налагане на санкции.

Това се случи на фона на срещата между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Олаф Шолц в Москва, където също се чуха призиви за дипломация. Путин каза, че не иска война с Украйна и изрази готовност за разговори със САЩ и НАТО за ограничения в разположенията на ракети и военната прозрачност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ