Байдън призна арменския геноцид

Байдън призна арменския геноцид

Байдън призна арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън официално призна клането на арменци от страна на Османската империя за геноцид, рискувайки потенциален спор с Турция, но сигнализирайки за ангажираност към глобалните човешки права, предаде CNN.

„Всяка година на този ден си спомняме за животите на всички загинали в арменския геноцид от османската епоха и отново се ангажираме да предотвратим повторение на подобно зверство“, пише държавният глава в изявление по случай 106-годишнината от клането.

Този ход е част от предизборните обещания на Байдън, а с него става първия президент в историята на САЩ, използвал този термин за избиването на арменци от края на април 1915 година. Броят на убитите е спорен – калкулациите варират от 300 000 до 2 млн. смъртни случая в периода 1914-1923 година.

По-рано стана ясно, че президентът е обявил намерението си да признае клането за геноцид пред турския си колега Реджеп Ердоган в разговор, който според източници, запознати със случая, е преминал „напрегнато“.

Турция, като наследник на Османската империя, признава смъртта на между 300 000 и 500 000 арменци по време на Първата световна война и изразява съжаление за това. Категорично обаче отхвърля класификацията на трагедията като геноцид.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ