Байдън смята да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г.

Байдън смята да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г.

Байдън смята да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г.

Американският президент Джо Байдън е казал на бившият държавен глава на САЩ Барак Обама, че планира да се кандидатира за втори мандат през 2024 г., съобщи изданието „The Hill“, позовавайки се на два запознати източника.

Признанието пред Обама е поредният знак, че Байдън вероятно ще се кандидатира за втори мандат.

По време на пресконференция в Брюксел миналия месец той каза пред репортери, че ще има „голям късмет“ да се изправи отново срещу бившия държавен глава Доналд Тръмп, който му бе съперник на изборите през 2020 г.

„Байдън иска да се кандидатира и иска всички да са наясно с това“, каза един от източниците, запознати с разговорите между Обама и настоящия президент.

Според него Байдън остава най-вероятният кандидат на демократите за надпреварата през 2024 г., тъй като има най-големи шансове да победи Тръмп, въпреки колебливите си рейтинги.

Именно обещанието да победи Тръмп бе едно от водещите по време на кампанията на Байдън през 2020 г.

„Той вярва, че е единственият, който може да победи Тръмп. Това е най-големият фактор за решението му“, казва източникът.

Байдън и Обама обядваха заедно по-рано този месец, но не е ясно кога точно двамата са обсъждали изборите през 2024 г.

Белият дом не коментира разговорите между Байдън и Обама. Съветник на Байдън посочи, чече самият президент публично е заявил, че планира да се кандидатира за втори мандат.

Отвъд бурните политически ветрове и лошите рейтинги на одобрение, възрастта на Байдън поражда въпроси относно бъдещата му кандидатура.

79-годишният Байдън стана най-възрастният президент на САЩ, стъпвайки в длъжност на 78 години. Той ще бъде на 82 в началото на втория си мандат, ако спечели изборите.

Проучване на Си Ен Би Си, публикувано миналата седмица, установи, че само 38% от американците одобряват работата на Байдън като президент, а 53% не са доволни от нея. Само 35% одобряват икономическата му политика, а 60% не я одобряват. Нагласите обаче може да се променят през следващите две години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ