Байдън смята да сложи край на търговската война с Европа

Байдън смята да сложи край на търговската война с Европа

Байдън смята да сложи край на търговската война с Европа

Кандидатът на Демократите за президент на САЩ смята да сложи край „изкуствената търговска война”, която държавният глава Доналд Тръмп води срещу Европа. Това заяви неговият високопоставен съветник Тони Блинкен, цитиран от Ройтерс.

По думите му Байдън ще насочи вниманието си върху преодоляването на дисбаланса в търговията със селскостопански стоки между двете страни на Атлантическия океан.

Експертът коментира още, че Байдън и Тръмп имат много различни възгледи за Европа, като бившият вицепрезидент на Барак Обама предпочита по-тясно сътрудничество с ЕС по отношение на въпроси като Китай, климатичните промени и търговията.

„ЕС е най-големият пазар в света. Трябва да подобрим икономическите си връзки“, коментира Блинкен. „Трябва да сложим край на изкуствената война, започната от администрацията на Тръмп. Тя трови икономическите ни отношения и  води до загуба на работни места и ръст на потребителските разходи“, казва още той.

След като печели президентските избори през 2016 г., Тръмп предприема редица стъпки, които не се приемат добре от европейските му колеги, включително изваждането на САЩ от Парижкото споразумение за климата, оттеглянето на страната от ядреното споразумение с Иран и въвеждането на мита върху на редица европейски стоки.

Ако бъде избран, Бадън ще потърси заздравяване на отношенията с Европейският съюз, като същевременно с това ще адресира проблемите в сферата на селското стопанство.

Политиката на Байдън ще се различава доста от тази на Тръмп и по отношение на подхода на САЩ към Русия, коментира Блинкен. По думите му бившият вицепремиер смята, че трябва да бъдат предприети мерки срещу агресивните действия на Русия, включително и чрез координирани санкции.

Ако Байдън бъде избран, байдън ще свика среща на демократичните страни, за да обсъди широкообвахтни проблеми като социалната несправедливост и доверието в управлението, както и заздравяването на икономическите отношения. Целта е „създаването на стратегическа визия и пътна карта за справяне с различни предизвикателства, независимо дали те идват от Русия, Китай или Иран“, казва Блинкен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ