Байдън: Владимир Путин избра война и ще плаща за последиците

Байдън: Владимир Путин избра война и ще плаща за последиците

Байдън: Владимир Путин избра война и ще плаща за последиците

Замразяване на активи на руски банки в САЩ и ограничаване на възможностите за разрастване на руската армия – това са основните мерки, които американският президент Джо Байдън предприема срещу инвазията на Русия в Украйна, започнала по-рано днес. За тях обяви самият той на брифинг в Белия дом, по време на който определи руския президент Владимир Путин като „агресор“ и каза, че е избрал пътя на войната и ще си плаща за последиците.

Накратко те включват:

  1. Ограничен достъп за правене на бизнес в долар, евро, паунд и йена;
  2. Спиране на възможността за финансиране и разрастване на руската армия и възпрепятстване на възможността Русия да се конкурира във „високотехнологичната икономика на 21-ви век“;
  3. Санкции срещу руски банки, които заедно притежават активи за около 1 трлн. долара, включително ВТБ – втората по големина банка в Русия, която има 250 млрд. долара. Всеки актив, който тези финансови институции имат в САЩ, ще бъде замразен;
  4. Блокиращи санкции срещу руснаци, приближени до Кремъл, и техни близки.

Засега изключване на Русия от международната мрежа за финансови операции SWIFT, за каквото по-рано призова Украйна, не се предвижда. Като причина за това Байдън посочи, че Европа в момента не иска да заема подобна позиция. Работи се и по осигуряване на световните енергийни доставки. Опцията за санкциониране на самия Путин е също на масата на дискусиите, посочи Байдън.

„От седмици предупреждаваме, че това ще се случи“, каза американският президент в началото на днешното си изявление, визирайки ситуацията в Украйна и предупрежденията на САЩ от последните седмици, че страната ще бъде нападната.

„Руското правителство извърши кибератаки срещу Украйна. Видяхме инсцениран политически театър в Москва, странни и безпочвени твърдения, че Украйна е на път да нахлуе и започва война срещу Русия, Украйна е готова да използва химически оръжия, Украйна ще извърши геноцид. Без никакви доказателства видяхме грубо нарушаване на международното право“, коментира държавният глава.

Той описа Владимир Путин като „агресор“ и в отговор на журналистически въпрос обяви, че няма намерение да провежда разговори с него. „Путин избра тази война и сега той и държавата му ще платят за последиците“, каза още Байдън и добави, че отношенията между САЩ и Русия в момента са в пълен разрив. „Никой не е очаквал санкциите да предотвратят каквото и да било да се случи. Ще отнеме време и трябва да покажем резултат, за да знае той какво идва“, поясни президентът.

Според него в действията на Русия е ставало дума за „гола агресия, за желанието на Путин за империя“.

Кои са засегнатите банки?

От изявление, публикувано от Белия дом, става ясно, че санкционирани ще бъдат Сбербанк и 25 нейни подразделения, ВТБ и 20 нейни дъщерни дружества, както и Откритие, Совкомбанк и Новикомбанк с други 34 свързани фирми.

Санкции основно срещу хора от енергийния и финансовия сектор

Индивидуалните лица, срещу които се налагат ограничения, са свързани основно с енергийния и финансовия сектор на Русия, установи проверка на „Мениджър Нюз“.

Санкционирани са Сергей Иванов и сина му Сергей, секретарят на Съвета за сигурност на Русия – Николай Патрушев, и сина му Андрей, който е зам.-генерален директор по развитието на шелфови проекти в „Газпром нефт“.

Санкциониран е и главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Роснефт“ – Игор Сечин, заедно със сина му Иван.

Санкции се налагат и срещу двама души, заемащи идентична позиция (първи зам.-президент и председател на Управителния съвет) в санкционираната банка ВТБ. Става дума за Андрей Пучков и Юрий Соловьов (както и две компании за недвижими имоти, които той притежава). Съпругата на Соловьов – Галина Улютина, също е в списъка на Вашингтон. Последен в него е Александър Ведякин – първи зам.-председател на Изпълнителния борд на Сбербанк.

Кои са засегнатите руски фирми?

Нови ограничения за дълга и дяловия капитал на 13 големи руски предприятия се налагат от САЩ. Това включва рестрикции върху трансакции. Засегнати са Сбербанк, Алфа-банк, Московска кредитна банка, Газпромбанк, Руската земеделска банка, Газпром, Газпром нефт, Трансфнефт, Ростелеком, Русхидро, Алроса, Совкомфлот и Руски железници.

***

Утре НАТО ще проведе среща с 30 лидери и близки партньори за обсъждане на следващи стъпки по укрепване на Алианса.  Американският президент обяви също така планове за разполагане на допълнителни военни от САЩ в Германия, като подчерта, че САЩ ще защитават и най-малкото късче от територията на НАТО, но няма да изпратят военни в Украйна, предаде Франс прес.

„Нашите въоръжени сили не отиват в Европа, за да се сражават в Украйна, а за да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на Изток“, заяви той.

Байдън увери, че силите на САЩ в Европа няма да влизат във военен конфликт, а единствено ще защитават съюзниците от НАТО. По думите му Северноатлантическият алианс е по-обединен от всякога.

По-рано днес американският президент съобщи, че след извънредна среща на държавите от Г-7 той и колегите му са се обединили около налагането на „опустошителни пакети от санкции и други икономически мерки“ срещу Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ